The Blue Bay Beachvilla

De beste snorkelspots op Curaçao

De beste snorkelspots op Curaçao

Wist je dat Curaçao bekend staat als een van de mooiste snorkel- en duikbestemmingen ter wereld? Maak al snorkelend kennis met de magische onderwaterwereld van Curaçao en spot vissen in alle kleuren van de regenboog, zeeschildpadden en nog veel meer prachtige zeedieren. Zo kwamen we al snorkelend in het water bij Fuik een zeester tegen! Wij zetten alvast de mooiste plekjes op een rij om te snorkelen. Deze plekken zijn absoluut onze favoriete top 5 snorkelspots.

1. Snorkelen bij Blue Bay

Blue Bay is een heerlijke plek om te duiken en te snorkelen. Niet voor niets hebben we gekozen voor een beachvilla op Blue Bay vlak bij het strand. Blue Bay ligt in een baai waardoor het water rustiger is als op volle zee, en het strand loopt bovendien langzaam af in zee. Vooral als je gaat snorkelen met kinderen is dit ideaal. Als je in de baai langs de rotsen aan de rechterkant van de baai snorkelt dan spot je tientallen tropische vissen in alle kleuren en als je gelukt hebt zelfs een zeeschildpad. Blue Bay is namelijk een populaire broedplaats voor zeeschildpadden. Mijn favoriet blijft de prachtig gekleurde Papegaaivis. Als je vakantie viert op Blue Bay, dan krijg je bij je verblijf gratis strandpasjes, anders betaal je 15 NAF (zo’n 7,50 euro) per persoon voor de toegang tot het strand en een strandbedje. Vanaf 15 Dollar kun je een hele snorkelset huren bij het Dive Centrum op Blue Bay of een snorkeltour van een uur boeken. Duikers kunnen hier ook hun hart ophalen. Er worden lessen aangeboden voor beginners en gevorderden, maar ook toffe duikexcursies. Er is zelfs een speciaal duikprogramma voor kinderen. Op het strand van Blue Bay vind je restaurants en een bar, dus na het snorkelen of duiken kun je nog even heerlijk nagenieten met een cocktail of lekker een hapje gaan eten. Na een paar uur snorkelen heb je tenslotte vaak wel trek gekregen.

 

Nice to know: Blue Bay is sinds een aantal jaren een broedplaats van zeeschildpadden. Als de eieren uitkomen, dan kruipen er honderden zeeschildpadjes van het strand naar de zee. De eieren komen altijd uit tegen de tijd dat de zon ondergaat, onder toezicht van Stichting Sea Turtle Conservation, die de nesten goed in de gaten houden en de diertjes begeleiden in hun eerste tocht naar de zee. Geweldig om te zien, ik had het geluk er een keer bij te mogen zijn!

 

2. Snorkelen bij Klein Curaçao

Om te kunnen snorkelen bij Klein Curaçao moet je wel een dag uittrekken en een excursie naar Klein Curaçao boeken. Er zijn verschillende boottrips te boeken, zoals bij Blue Finn. Je vaart met een catamaran naar Klein Curaçao. Drankjes en een barbecue zijn inbegrepen bij de prijs. Klein Curaçao is een prachtige plek, nergens op Curaçao is de zee zo blauw en de stranden zo wit als hier. Klein Curaçao heeft absoluut een van de mooiste stranden ter wereld. Voor de kust van Klein Curaçao leeft een familie zeeschildpadden. Als je hier gaat snorkelen, is de kans groot dat je ze spot. Zó gaaf!  

Op het strand hangen informatieborden over de zeeschildpadden, waaronder de namen van de familieleden. Iedere zeeschildpad heeft zijn eigen naam en dat maakt het snorkelen tussen de zeeschildpadden op deze plek nog specialer. Je hebt toch een beetje het gevoel alsof je ze kent, als je net van alles over ze gelezen hebt. Je vaart in een uur en drie kwartier naar Klein Curaçao, maar als je last hebt van zeeziekte is het wel aan te raden hier een pilletje tegen in te nemen voor je vertrekt, want de vaarroute naar deze prachtige snorkelspot toe is vrij onstuimig. Een trip naar Klein Curaçao kost 120 dollar voor volwassenen en 60 dollar voor kids van 4 tot 12.  

3. Snorkelen bij Playa Porto Marie

Het strand van Porto Marie ligt op een half uur rijden vanuit Blue Bay en is een van de mooiste stranden én een van de mooiste snorkelspots op Curaçao. Porto Marie is ook absoluut een van mijn persoonlijke favoriete stranden! Porto Marie ken je misschien al wel dankzij haar instawaardige steiger die ver tot in het water doorloopt. Of van de bekende varkens Woodie en Willie die hier wonen en ook graag in zee zwemmen. Als je vanaf de steiger het prachtige blauwe water in stapt, dan zie je de eerste grote vissen al. Je kunt hier nog staan en terwijl jij je snorkel op zet zwemmen de vissen vaak al om je heen.  

Porto Marie is een populaire plek om te snorkelen en duiken, de zee is er rustig en er is een dubbel rif! Snorkel langs de riffen van Porto Marie en je belandt in een paradijselijke onderwaterwereld vol kleurrijke vissen. Op het strand vind je een duikschool waar je verschillende excursies kunt boeken en Porto Marie heeft een leuk restaurant op het strand met uitzicht op zee, Playa Porto Mari’s Beachside Restaurant en Bar. De entree naar het strand is 5 NAF (ca. 2,50 euro) per persoon en de strandbedjes zo’n 6 tot 11 NAF (3 tot 5,5 euro) per persoon.  

 

Je kunt kiezen voor een georganiseerde boottour of voor een privé boottour die je zelf kunt invullen, bijvoorbeeld met een bezoek aan de Blauwe Kamer en langs de stranden in Westpunt. Als ik op Curaçao ben, dan huur ik altijd een boot met kapitein bij Kendrick Martina voor 100 doller per uur voor minimaal 3 uurtjes en maximaal 8 personen. Je moet zelf eten en drinken meenemen. Zijn email adres is kendrickmartina@hotmail.com. Tegen een meerprijs is een BBQ tijdens het varen ook mogelijk.

4. Snorkelen bij De Blauwe Kamer

De Blauwe Kamer is een hele bijzondere plek, helemaal op het uiterste puntje van Westpunt. De Blauwe kamer is een grote kamer in een rots. Tussen de zee en de blauwe kamer zit een kleine opening waar je doorheen kunt zwemmen. Als het zonlicht door deze opening schijnt wordt de Blauwe Kamer prachtig blauw verlicht (de naam zeg het eigenlijk al😉) Je kunt een boottocht boeken naar de Blauwe Kamer of je kunt erheen wandelen door de wildernis. Houd bij deze wandelexcursie wel in gedachten dat je bij aankomst bij De Blauwe Kamer van een rots moet springen om te kunnen snorkelen bij en in de Blauwe Kamer. Een trip met de watertaxi kun je boeken bij Captain Goodlife en de wandelexcursie bij The Bearded Butlers. De zee bij de blauwe kamer is vrij ruig, maar het is echt een hele gave ervaring om hier te gaan snorkelen. Ik zeg doen! Zelf heb ik beide excursies gedaan en ik vond de wandelexcursie toch wel het gaafste, ondanks dat ik van een rots af moest springen. 

5. Snorkelen bij Tugboat

Playa Grandi is een snorkelspot die eigenlijk altijd wel in de toplijsten staat van favoriete snorkelspots, maar ik houd zelf zo niet van plekken die superdruk zijn en daarom wordt mijn nummer 5 snorkelspot Tugboat. 

Playa Grandi is een heel populaire snorkelspot, omdat je hier kunt snorkelen met zeeschildpadden. Playa Grandi is een vissershaventje waar vissers hun vangst binnenhalen en schoonmaken. Het ‘visafval’ gooien ze terug in zee, daarom zwemmen hier altijd superveel zeeschildpadden. Geweldig om te zien, maar het strand is erg klein en er zijn (bijna) altijd veel toeristen – vooral vroeg in de ochtend - waardoor je hier al snel met minimaal tien andere mensen om een zeeschildpad heen zwemt. Een leuker alternatief vind ik een privé boottour naar Tugboat. Als je een privéboot huurt op Curaçao, dan kun je zelf aangeven waar je heen wilt varen. Persoonlijk vind ik het leuk om de snorkelspot Tugboat te combineren met een bezoekje aan Fuik baai. Bij Tugboat ga je snorkelen op een prachtige plek bij een verzonken wrak. In en rondom dit wrakstuk spot je prachtige, kleurrijke vissen. Fuik is vooral bekend vanwege de feestjes op zondagmiddag en op Fuikdag, maar het is doordeweeks ook een prachtige plek om lekker rustig te zwemmen en te snorkelen. Wij kwamen hier tijdens het snorkelen zelfs een waanzinnig mooie zeester tegen. Op deze route vaar je bovendien langs het super-de-luxe Santa Barbara, waar je langs de mooiste huizen en jachten vaart.